Różnego rodzaju alergie związane z jedzeniem zdarzają się coraz częściej

Przez to, że w jedzeniu jest coraz więcej chemii, duża część osób w różnym wieku odkrywa u siebie alergie na jakieś Produkty.
Jeszcze 10 lat temu rzadko kiedy słyszało się o tym, żeby ktoś z przyjaciół miał na coś alergie.

testy pokarmowe

Autor: Kamil Porembiński
Źródło: http://www.flickr.com

Teraz jest to coraz bardziej spotykane. Alergie są na roztocza oraz różnego rodzaju pyłki, ale też na różne produkty spożywcze. Kłopot jednakże polega na tym, że w różny sposób mogą się one objawiać. Są tacy, którzy będą się dusić, a u innych pojawi się swędząca wysypka. Jeszcze inni reagować będą problemami z jelitami oraz bólem brzucha. Ze względu na to, że objawy bywają tak różne, to lekarz może mieć duży kłopot z tym, żeby w ogóle odgadnąć, że pewnie jest to alergia. Wobec tego warto przemyśleć sprawę oraz we własnym zakresie udać się do przychodni, która wykona dla nas testy pokarmowe. Nie są one zbyt kosztowne, a przynajmniej na sto procent będziemy mieli pewność, czy nasze podejrzenia były uzasadnione. Zwykle robi się badanie z krwi lub robi się na ręce nakłucia na skórze. Jeśli bardzo się zaczerwieni, to znaczy, że jesteśmy na coś uczuleni. Warto poszukać takiej przychodni, która zrobi badanie (usg biodra) profesjonalnie i w miarę za rozsądną stawkę. Najbardziej popularne alergie są związane z glutenem, jajkami, mlekiem i cytrusami. Bywa też tak, że niektórzy mają alergię na kilka rzeczy jednocześnie. Wtedy najmądrzejszym rozwiązaniem jest po prostu unikanie danych produktów.

Na początku może być to dla nas skomplikowane, ale po jakimś czasie się przyzwyczaimy. Nauczymy się inaczej robić zakupy oraz informować o alergii w restauracjach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*